torsdag 27 mars 2014

Romantiken

Romantiken var en epok som startade i slutet på 1700-talet och slutade i mitten av 1800-talet. För romantiken var känslan viktigare än förnuftet och fantasin viktigare än verkligheten. Denna epok var en strömning av nya idéer inom främst konst, musik och litteratur. Man grävde även ner sig i sitt eget land historia och storhet, detta var grunden till dagens nationalism. Det var nu viktigt att konstnären upphöjdes från en simpel hantverkare till ett skapande geni. Denna epok hade mest inflytande i länder som Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Under Romantiken dök det också upp massa författare som även idag är kända. Vissa av dessa kända författare är Victor Hugo, Walter Scott och Alexander Dumas. Walter Scott har till exempel skrivit den kända romanen Ivanhoe och Alexander Dumas har skrivit De tre Musketörerna. Victor Hugo har skrivit de kända romanerna Ringaren i Notre Dame och Samhällets Olycksbarn(Les Miserables), båda dessa böcker har också blivit film.

Den kanske mest kända romanen från Romantiken är Samhällets Olycksbarn, som skrevs av Victor Hugo. Den handlar den fattige skogsarbetaren Jean Valjean som friges efter 19 år i fängelse, dit han sänts för att ha stulit en bit bröd. Berättelsen följer sedan Valjeans liv i med och motgångar. Då han med otaliga försök att hjälpa de människor som fallit offer för fattigdom och för samhällets maktfullkomliga övergrepp.

Den senaste och Oscars-belönade filmen ev samhällets olycksbarn. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar