torsdag 27 mars 2014

Romantiken

Romantiken var en epok som startade i slutet på 1700-talet och slutade i mitten av 1800-talet. För romantiken var känslan viktigare än förnuftet och fantasin viktigare än verkligheten. Denna epok var en strömning av nya idéer inom främst konst, musik och litteratur. Man grävde även ner sig i sitt eget land historia och storhet, detta var grunden till dagens nationalism. Det var nu viktigt att konstnären upphöjdes från en simpel hantverkare till ett skapande geni. Denna epok hade mest inflytande i länder som Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Under Romantiken dök det också upp massa författare som även idag är kända. Vissa av dessa kända författare är Victor Hugo, Walter Scott och Alexander Dumas. Walter Scott har till exempel skrivit den kända romanen Ivanhoe och Alexander Dumas har skrivit De tre Musketörerna. Victor Hugo har skrivit de kända romanerna Ringaren i Notre Dame och Samhällets Olycksbarn(Les Miserables), båda dessa böcker har också blivit film.

Den kanske mest kända romanen från Romantiken är Samhällets Olycksbarn, som skrevs av Victor Hugo. Den handlar den fattige skogsarbetaren Jean Valjean som friges efter 19 år i fängelse, dit han sänts för att ha stulit en bit bröd. Berättelsen följer sedan Valjeans liv i med och motgångar. Då han med otaliga försök att hjälpa de människor som fallit offer för fattigdom och för samhällets maktfullkomliga övergrepp.

Den senaste och Oscars-belönade filmen ev samhällets olycksbarn. 

onsdag 26 mars 2014

Bermudatriangeln

Den ökända platsen Bermudatriangeln, eller Dödens triangel, blev först känd för folköra år 1974. Då författarna Charles F. Berlitz och  J.M. Valentine skrev en bok om denna plats. Bermudatriangeln ligger i västra Atlanten med Bermuda i norr, Florida i väster och Puerto Rico i söder. Platsen är mest känd för de mystiska försvinnande på de fem TBF Avenger-stridsplan och ett räddningsplan, detta försvinnande skedde den femte december 1945. Det har dock skrivits om  Bermudatriangeln ända sedan Christoffer Columbus seglade på dessa farvatten, på 1500-talet.

Jag tycker att det är jättespännande att läsa om mysterier som Bermudatriangeln.


Källor:
http://illvet.se/fraaga-oss/ar-bermudatriangeln-verkligen-saa-farlig  
http://www.ufo.se/fakta/artiklar/bermuda.shtml
http://www.ne.se/lang/bermudatriangeln
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bermudatriangeln

onsdag 12 mars 2014

Veckans nyhet

Vilka partier klarar inte 4%-spärren?
Svar: Centern och Kristdemokraterna riskerar att åka ut i årets val.

Vilket parti ville att Jan Björklund skulle samarbeta med dom?
Svar: Det var socialdemokraterna som ville samarbeta med Jan Björklund.

Vad är det gemensamma landet för Estland, Lettland och Litauen
Svar: Baltikum är det gemensamma namnet för dessa länder.

Läget i Ukraina

Bakgrund:

Krim är en autonom republik som hör till Ukraina.  Deras huvudstad är Simfeopol. Tidigare har Krimhalvön hört till Sovjetunionen.  I nuläget är majoriteten av befolkningen tyskspråkig. Krimhalvön har alltid varit en plats för Ryssland på grund av deras geografiska läge vid svarta havet.  Dom har även en flottbas på halvön, som hyrs ut till Ryssland till 2017. Men Ukrainas nya regering vill nu riva upp hyreskontraktet.   

Åsikter:

Jag tycker att det är jättefel av Putin att gå in i Krim med militär. Jag tycker inte att man på 2000-talet ska behöva ta till våld för att man tycker man har rätt till ett område. I dagen samhälle skall man kunna diskutera om saken. Konsekvenserna av detta kan bli förskräckliga.  Det kan utveckla sig till ett ett tredje världskrig om det skulle gå riktigt illa, då USA har funderat på att gå in i landet. De tredje världskriget skulle tillsits leda till att hela världen utplånas. Om jag dock skulle ha en bakgrund till Ryssland alltså varit ryssvänlig skulle jag tycka att det var kanon att Ryssland gick in i Krim. Då det har varit väldigt instabilt kring den Ukrainska ön. Men jag tror det är bäst om Ryssland drar sig tillbaka till sitt eget land, då de skulle drar ner på oroligheterna.          

 


Källor: http://svenska.yle.fi/artikel/2014/02/28/lang-historia-av-konflikter-pa-krim 

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.2285711-bakgrunden-till-valdet-i-ukraina
http://www.svt.se/aktuellt/se-program/aktuellt-211?autostart=true




 

tisdag 11 mars 2014

Hur styrs Sverige?

Förklara skillnaden mellan riksdag och regering?
Svar: Skillnaden mellan riksdag och regering är att den riktiga makten sitter i riksdagen, eftersom det är där man man tar dom viktiga besluten. I regeringen så lägger man bara fram förslagen.

Berätta hur Sverige styrs med hjälp av följande begrepp........

folket, representativ demokrati, parlamentarism, politik, rösträtt, riksdag, regering, utskott, 
departement, partier, 349 riksdagsledamöter, statsråd, ministrar, talman, 4%-spärren, votering, 
minoritet-majoritet, ideologier, liberalism, konservatism, socialism, kommunism, proposition, motion, lagar, grundlagar, statschef, budget, 
kommun, kommunfullmäktige och kommunstyrelse 

Vårt land är ett av dom länder som har demokrati. Vi har så kallad reprensativ demokrati, vilket betyder att vi väljer var 4 år vilket parti vi vill ska representera Sveriges regering. Varje svensk medborgare över 18 år får rösta på ett parti, detta kallas rösträtt. De parti som sedan får flest röster av de svenska folket får då sitta i Sveriges regering. Det är sedan regeringen som lägger fram proportioner till de olika utskotten, där man sedan bestämmer om man skall föra vidare det till riksdagen. I riksdagen röstar sedan de 349 olika ledarmötena ja eller nej på detta förslag. I Sveriges riksdag sitter alla parti som har med än 4% röster från de svenska folket, de som inte har över 4% får inte vara med i riksdagen. 

I Sverige har vi även två olika ideologier. Dessa ideologier består av vänster och höger. Den vänstra sidan består av partierna Vänstern, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den högra sidan består av Centern, Folkpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. De partierna på den vänstra sidan tror mer på ett samhälle som har inriktningarna Kommunism och Socialism, dom vill också förändra samhället. Den högra sidan har ideologierna liberalism och konservatism och fokuserar mer på individen.             






tisdag 4 mars 2014

Värme får material att svälla

Den här texten handlade om att värme får material att svälla. För att förstå detta skriver man även vad värme är. Värme kan beskrivas som ett mått på molekylerna eller atomernas rörlighet, alltså har fasta material en lägre temperatur. Ett ämne utvidgar sig eftersom de behöver mer plats. Ett fast ämne utvidgar sig relativt lite, men man måste ändå ta hänsyn till det. När man till exempel bygger broar så lägger man det på stålrullar och tack vare dessa kan bron röra sig utan att fästena spricker. Man beskrev även att man kunde se värmeutvidgning i vätska. Detta utnyttjas i till exempel en termometer.

I texten skrev man även om den svenske astronomen Anders Celsius. Han var den som uppfan Celsiusskalan, som nästan alla länder i världen använder. Celsiusskalan skapades när Anders föreslog att man skulle ha två fasta fixpunkter. Celsiusskalans nuvarande fixpunkter är vattens fryspunkt, 0°C, och den andra är vattens kokpunkt vilket är 100°C.

Frågor:
Varför sväller material vid kontakt med värme?
Vad är värme?
Vad tar man hjälp av vid bygge av broar?
Vem var Anders Celsius?