onsdag 27 februari 2013

Vi blir fetare och dom blir smalare.

Varför är det så att vi har väldiga problem med fetma i västvärlden och i tredjevärlden så svälter de?


Jag hade tänkt att skriva en krönika om matproduktionen och brist på mat. Jag blir så trött på att vi har mat så det räcker och blir över medan dom svälter i fattiga länder. När jag och min familj skulle gå och handla, så sa jag att jag ville ha kalkonbröst och grillkrydda på mackan, jag hade nämligen ätit en macka hos min kompis dagen innan och den var supergod. Så vi köpte den och tänke inte mer på det. Eftersom alla tyckte att min macka var jättegod så fortsatte vi att köpa förpackningen med kalkonbröst. När vi hade sett på en film som hette Food Inc i skolan så tittade jag på alla förpackningar i kylskåpet. Till min stora förlust så såg jag på kalkonbröstets-förpackning och blev skit arg. Det visade sig att den kom från Brasilien?!

Varför skall vi köpa kalkonbröst från Brasilien? Kan någon förklara det för mig? Vi har uppfödare av kalkoner i Sverige som Ingelsta kalkon som är både ekologisk och produceras i Skåne. Hur kommer det sig att det kan vara billigare att köpa kalkon från Brasilien än från Skåne? Jo det är massproduktionen som spelar en stor roll i det hela. Massproduktionen gör att det blir billigare att odla 2000 paprikor än det blir om man odlar 200. Massproduktionen leder till att stora områden odlas eller att djur föds upp. Ofta används maskiner för att effektivisera produktionen. Produktionen leder till miljöförstöring och problemen fortsätter för oss människor, inte minst i den fattigare delen av världen.

I Sverige är 50 % mellan 15 och 90 år som är överviktiga. Det är så lite som varje individ behöver göra för att få vår planet Tellus att må bättre. Om vi äter mindre fet mat och kött och mer grönsaker och ekologiskt så kommer inte bara vi må bättre utan all befolkning på vår jord!

Krönika Av: Molly Pettersson 










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar