måndag 27 maj 2013
torsdag 23 maj 2013
Utvärdering träslöjdarbete
Jag började min planering redan i julas när jag fick höra av Jennifer att vi skulle hålla på med intarsia. Jag började då tänka på vad jag skulle ha få bild. Eftersom jag gillar Disney så mycket så började jag kolla igenom massa karaktärer som föll mig i smaken och var hyfsat lätt att pussla i hop, För jag visste att jag inte ville ha och göra med en massa småbitar som bara går söder. Jag valde även en Disney karaktär eftersom dom är alltid tecknade. Jag hade nu hittat en bild på Monsters Inc karaktären Mike och Nalle Puh. Jag valde att gå med Nalle Puh eftersom att det var det ända jag tittade på när jag var liten och jag har tänkt mig att ge det färdiga resultatet till min lillasyster Tintin. Inspirationen fick jag av Niklas och alla andras färdigställda intarsias. Jag visste att jag ville ha stora kontraster på färgerna i träet, så att dom inte skulle smälta ihop. Jag fick även lite inspiration från min praoplats, kosmonaut, där jag ägnade 3 hela dagar ät att betsa äppellådor i blågrå färg.
MATRIAL:
Materialen jag har använt mig av är faner av olika träslag som körsbär, gabon och björk. Jag har också använt mig av tall till ramen jag har gjort. Den är även betsad i blågrå färg.
VERKTYG:
Jag har hitills använt mig av pennor, papper, sax, fogsvans, penslar, sandpapper, klossar, borrmaskin, lim, gersåg, Hegner, bandsåg, vinkelhake, 45 vinkel, tejp och skruvtving.
TEKNIKER:
Jag har använt många olika tekniker.Jag har skissat och klippt. Jag har även betsat, sågat, pusslat ihop det och skruvat.
TID/TANKE/VEM?
Jag är inte riktig klar med mitt arbete men på trosdags lektionen räknar jag med att vara klar. Och då har arbetet tagit ungefär 5 veckor, om man räknar bort praon. Tanken med mitt arbete var smått och gott att få ett bra slutresultat som jag var nöjd med, men även att det skulle gå hyfsat fort så det inte blev en massa väntetid, för då blir jag rastlös. Det var från bör jag tänkt att min lillasyster skulle få den i födelsedagspresent, men hon har redan fyllt år så jag får väll ge den till henne dagen då sommarlovet börjar.
LÄRT MIG?
Det första jag kommer att tänka på är att det inte behöver gå så vansinnigt snabbt, det kan gå lite snabbt men det behöver inte gå i raket fart. Och det gäller all jag gör, som att hantera en såg rätt, att använda hel klingan och inte såga så snabbt. Och att inte vara så förbaskat snabb vid Theofilsågen för då blir det inte bra. Jag har även lärt mig att inte pensla på ett lager olja på om du ska betsa det!
PROBLEM:
Jag har stött på alla möjliga problem. Det började vid den mekaniska figursågen. Då jag sågade hellt snett på både Nalle Puhs ben och arm, det var jag jätte missnöjd med, men det kom jag över ganska snabbt. Det andra problemet jag stötte på var när Niklas sa att man inte kunde betsa på olja, men det löste vi också bra! Det sista problemet var när jag nuddade fanerna med penslen som jag hade bets på. Jag började måla på den sida som jag hade tänkt skulle bli framsidan, och det så verkligen inte bar ut. Då fick jag lite panik och kladdade på ännu mer bets så det såg skitfult ut. Men jag hade fortfarande baksidan kvar så det fick bli framsidan och det ser bättre ut än väntat!
AV:Molly
Pettersson KLASS: 8.2
Figuren som jag har sågat ut. |
två av dom tre fanerna jag valde att använda. |
Framsidan som jag har pusslat ihop. |
Dom två färdiga pusslen. |
min ram. |
Ena sida efter målning. |
framsidan efter målning. |
torsdag 16 maj 2013
Kolets kretslopp
kolets kretslopp har en naturlig reaktion och en onaturlig. Den naturliga kretsloppet har funnits i miljoner år ända sen vi fick växter och djur på vår planet, den mer onaturliga har kommit nu dom senaste 100 åren. Kretsloppet börjar med att det finns och skapas koldioxid i luften som tas upp av träd och växter på land men också i vatten. Sen sker fotosyntesen och växterna ger ifrån sig druvsocker och syre som människor och djur andas in och äter (genom att äta andra djur, frukt och grönsaker). Då när människor och djur andas in syret så andas vi ut koldioxid. Men även om vi dör så förmultnar våra kroppar och under en lång tidsperiod så omvandlas vi till fossilabränslen. Som vi nu på senare år har grävt upp och förbränt. Då släpper vi ut kol i luften, men när det kommer i kontakt med två syre molekyler så bildas Koldioxid.
torsdag 2 maj 2013
Palestina
Namnet Palestina uppstod någonstans kring jesufödelse. Då den romerska kejsaren Hadriaus hade kontroll över hela Medelhavet, han döpte då om området där Filistéerna bodde för att förnedra dom. Då fick namnet bli Palestina.
Mellanöstern
Länderna
som tillhör mellanöstern är många, men ofta väldigt fattiga,
vissa är dock rika. Länderna heter Egypten, Turkiet, Saudi Arabien,
Irak, Iran, Israel, Libanon, Syrien och Jordanien.
Egypten:
Har en väldig stor klass skillnad så vissa är väldigt rika och
andra är väldig fattiga. Egypten tjärnar sina stora pengar på
turism och olja. Landets bnp är 442. Medellivslängden för män är
69 och för kvinnor är det 75 år.
Turkiet:Turkiet
har haft en ständigt växande ekonomi och ligger bra till i nuläget.
Huvudinkomsterna till landet består av turism och matvaror. Bnpt är
906 miljader, och medellivslängden är på kvinnor 76 år och på
män 68 år.
Israel
- Isarel är ett rikt land, inkomsten till landet kommer från
slipade diamanter. Bnp i landet ligger på 200 miljarder på ett år.
Medellivslängden ligger på 81 år.
Iran - Dom är inte så rika, men dom lever på sina oljetillgångar och sädeslag. Bnpt är 842 per år, och 12 800 per capita. 73 är medellivslängden i landet.
Iran - Dom är inte så rika, men dom lever på sina oljetillgångar och sädeslag. Bnpt är 842 per år, och 12 800 per capita. 73 är medellivslängden i landet.
Irak-
Har egentligen bra tillgångar till att bli ett fattigt land men på
grund av krig så har befolkningen en låg livskvalitet. Det dom
tjärnar mest på är olja och mat och deras bnp är 112 miljoner.
Medellivslängden i landet är 68 år.
Libanon- är ett medlelrikt land, med tanke på dess yta. Det man tjänar pengar på är livsmedel. Deras bnp är 44 miljader och medellivslängden är 72 år.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)